Premiärtur med kroppkakor

DSC00461 - Version 2

Premiärturen för Maskrosjoggarna genomfördes i ett Stockholm med några plusgrader, en blek sol på himlen och ett, ibland lite väl spännande, halt underlag på stora delar av vår tur.

Vi tog utgångspunkten från Hornstull, joggade runt Årstaviken och fortsatte till Midsommarkransen. Om det är någon som undrar varför vi tog omvägen runt Årstaviken i stället för rakt över Liljeholmsbron (som är en betydligt kortare väg) så var det helt enkelt för att vi hade lust att springa lite längre.

Framme vid dagens mål: Midsommarkransen och kroppkakor

Så efter en sträcka på ca 9 km kom vi fram till målen som idag var att besöka Midsommarkransen och det lokala matstället Nalle o kroppkakan (http://www.nalleokroppkakan.se/).

20150117_125229 (1)

Kroppkakorna var perfekt dimensionerade och med brynt smör och lingon till kunde det inte bli mycket bättre. Att det var snabb och trevlig service ska också nämnas i detta sammanhang☺.

Kroppkakor
Kroppkakor

Om det är någon av er läsare som just nu funderar på vad en kroppkaka är så kan det kort beskrivas så här: Kroppkakor är en maträtt som finns i olika varianter längs Smålandskusten, i Blekinge, på Öland samt på Gotland. En kroppkaka har formen av en boll, ungefär i tennisbollstorlek, och består av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök (eller annan fyllning).

Midsommarkransen var från början en krog

Midsommarkransen är en trevlig förstad med välskötta trevåningshus och ett flertal butiker, fik och matställen som speglar ett modernt och levande område med tillväxt och förnyelse som grund.

DSC00462

Midsommarkransen var ursprungligen namnet på en krog som hörde till Hägerstens gård. Marken såldes år 1901 till AB Tellus som anlade ett tegelbruk på platsen. Kring tegelbruket växte ett kåksamhälle upp men leran sinade och bruket gick i konkurs. Konkursboet köptes av Nyborgs AB med syfte att på spekulation uppföra billiga hyreslägenheter utanför stadens trängsel.

DSC00464

En stadsplan utarbetades 1907 med täta, slutna och oregelbundna kvarter som omfattade 30 kvarter med bostadshus med plats i mitten för kyrka och kommunalhus. I dess utkant gjordes plats för villabebyggelse men planen fick ändras eftersom att exploateringsgraden ökades och antalet villor minskats till förmån för fler trevåningshus. 1910 delades marken på respektive sida Vattenledningsvägen upp i två exploateringsområden. Det norra området döptes till Tellusborg efter bolagsnamnen Tellus och Nyborg, och här behölls mycket av den ursprungliga planen. Det södra området fick heta Midsommarkransen. I oktober 1908 uppfördes de första flerfamiljshusen i Tellusborg, de flesta med små lägenheter tänkta för arbetarfamiljer med för tiden god standard med rinnande vatten och wc.

I marknadsföringen för den nya förorten framhävdes dess närhet till stan och Liljeholmsbron som “endast 15 min promenad till stan”. Någon järnväg fanns inte i närheten. De dåliga kollektiva förbindelserna förblev ett problem tills 1911 då spårvagnsförbindelse drogs fram. Anläggningen såldes 1920 till AB Stockholms Spårvägar, och 1964 ersattes av tunnelbana.