Bland maskrosor och tussilago

DSCF1921 (1)Långfredag och röd dag i kalendern. En perfekt dag för Maskrosjoggarna att ge sig ut på ytterligare en joggingtur i Stockholmsområdet. Även denna vecka besökte vi en förort, denna gång norr om stan. Dagen speglades av ett lugn ute på gator och vägar med få människor och bilar, gråmulen himmel och några plusgrader i luften.

Vi begav oss från Hornstull, över Västerbron, Fridhemsplan, St Eriksplan, förbi Karolinska Institutet, Solna Centrum, Östervägen, Sjövägen, Hallonbergen, en kort sträcka via Ursviks elljusspår och avslutade med att jogga under Kymlingelänken, in på Järvafältet och vidare till dagens mål: Kista. En sträcka på drygt 14 km.

Kista är ett område som jag (Eleonore) har besökt en hel del genom åren, både för shopping och studier. Jag minns invigningen av Kista Centrum (som det hette då) 1977. Jag och en kompis hade planerat att rymma hemifrån just den dagen och planen var att vi skulle bege någonstans tidigt på morgonen. Vart vi skulle bege oss hade vi inte riktigt klart för oss.  Men den där planen med att rymma förstördes av att min kompis hellre ville åka till Kista Centrum på invigning och äta glasstårta. Lite besviken var jag men lät mig övertalas och följde med till Kista. Och vi var imponerade av att få uppleva ett inomhuscentrum, som var en stor skillnad jämfört med alla utomhuscentrum som då fanns. Senare i livet har jag också haft en del i Kista att göra, bland annat när jag pluggade systemvetenskap vid Stockholms universitet.

Arbete, Bostad, Centrum

När Kista byggdes var avsikten att samla arbetskraft, bostäder och centrum på ett ställe. Ett så kallat ABC-område. Och området har utvecklats under årens lopp. Upplevelsen av Kista som bostadsområde är att det är genomtänkt och ett trevligt område med en medveten blandning av radhus, låga flerfamiljshus och en tanke om att konstruktionen och arkitekturen speglar funktion och trivsamhet.

Färska vårrullar och hetta

2015-04-03_13.13.24

Kista Galleria erbjuder allt man kan önska av ett köpcentrum, både när det gäller shopping och mat/fika. Foodcourtens utbud består av mat från världens alla hörn och i andra delar av gallerian finns de stora hamburger- och cafékedjorna. Efter en kort utvärdering enades vi om att idag testa vietnamesisk fastfood. Något som var helt nytt för oss bägge. Sammanfattningsvis åt vi en trevlig och smakrik lunch med färska vårrullar och äggnudelsoppa  från The Viet Nam.

Kiseldalen

Kista är en stadsdel belägen i Västerort inom Stockholms kommun. Kista ligger i Spånga-Kista församling och hade 10 254 invånare år 2008, varav 60 % har utländsk bakgrund.  Den gård som Kista har fått sitt namn efter hette tidigare Norgården och tillhörde byn Ärvinge. Gården började kallas Kista i början av 1700-talet på grund av gemensamma ägoförhållanden med Kista i Sollentuna socken. På 1950-talet låg det en gård med jordbruk här och den fastigheten finns kvar i den östra delen.  Ortnamnet Kista är alltså inte ursprungligen knutet till denna plats utan övertaget från Kista i Sollentuna och sammansatt av de fornsvenska orden kvi = ”kreatursfålla” och sta(d), som betyder plats eller ställe.

Det moderna Kista växte fram i mitten av 1970-talet; 1975 började man uppföra bostadshusen, Kista centrum invigdes 1977 och 1980 stod bostadsområdet i västra Kista färdigt. Arbetsplatsområdena i östra Kista började uppföras i mitten av 1970-talet, men den stora utbyggnaden skedde under 1980-talet. Samtliga gator i Kista bär namn efter platser i Danmark och på Färöarna, Island och Grönland.

Kista är sedan 1980-talet känt som Sveriges största IT-centrum och här finns huvudkontoret för Ericsson samt Sverige-kontoren för bland andra IBM, Samsung och Nokia. Det stora antalet IT-företag som har sina kontor i Kista har givit orten smeknamn som ”Stockholms Silicon Valley”, ”Kiseldalen” och ”Chipsta”. Här finns även filialer till Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet.

Kista är en station inom Stockholms tunnelbana belägen i stadsdelen Kista i Västerort inom Stockholms kommun längs den blå linjen. Den togs i bruk den 31 augusti 1975.

Kuriosa: Vid namnsättningen av stationen förordade namnberedningen i Stockholms stad initialt stationsnamnet Kista med tillägget Gård för att förhindra ”mindre önskvärda missuppfattningar”, i och med att ordet lätt skulle förväxlas med appellativet kista. Tvekan kring uttalet, som skulle kunna uppstå, gjordes också påmint; ”Det genuina uttalet har långt i och grav accent”.