Främling, vad döljer du för mig

DSCF1917Inledningen till låten Främling som Carola vann melodifestivalen med 1983 finns i mitt (Eleonores) huvud när vi idag joggade till Norsborg. Norsborg var Carolas uppväxtort och jag minns ett reportage i tv som sändes efter melodifestivalvinsten då TV-teamet besökte Carola hemma i trädgården vid huset i Norsborg. Det var strålande sol och grön gräsmatta och den då 17-åriga Carola satt där och fikade med mamma och pappa vid sin sida, hon strålade efter vinsten och berättade entusiastiskt om sin tro som en viktig del i livet. Nu 32 år senare funderar jag på hur det ser ut i den ort som jag själv inte tidigare besökt men som jag förknippar med 70-talets miljonprogram och uppenbarligen också till Carola.

Den här lördagen, den 28 mars, är vindstilla och solen kikar fram lite då och då i det annars mulna vädret. Några plusgrader och sammanfattningsvis en skön dag för en joggingtur på ca 17 km. Vi tog oss från Hornstull, över Liljeholmsbron, passerade Västberga, Skärholmen, Vårby, Slagsta, Hallunda och till slut nådde vi Norsborg. På vägen dit passerade vi en mängd olika miljöer: villaområden, nybyggda flerfamiljshus, 70-talets miljonprogram och diverse köpcentrum.

Fast food med orientalisk inriktning

Det första intrycket av Norsborg är att det är ett sorgligt slitet centrum och miljö runt omkring.   I det lilla centrumet hittar vi en livsmedelsbutik, tobaks- och godisaffär, några matställen som erbjuder pizza, kebab och annan snabbmat. Vi gick genom centrumet och ut på andra sidan och där hittade vi ett matställe i vår smak: orientalisk libanesisk fast food.  Det lät som något för Maskrosjoggarna! Och det var det!

DSCF1909
Stället heter Forno Emilio (https://www.facebook.com/FornoEmilio?fref=ts)  och där åt vi en gedigen lunch med en blandning av små piroger, Falafel, kyckling, Rekakat, Kibbe och de obligatoriska rörorna (Hommous, Baba ghannouge, Labne,osv.). Vi avslutade med en, enligt ägaren, svenskinspirerad Baklava (vaniljkräm som fyllning). Mycket gott och väl värt ett besök i Norsborg.

2015-03-28_14.18.35

Ägaren, Emil, berättade entusiastiskt om att de bakar och tillagar all mat från grunden på plats och att stället är populärt även bland några kända skådespelare. Som exempel på stamkunder kan Stefan Sauk och Johannes Brost nämnas. Orsaken till kändisnärvaron är, förutom den goda maten förstås;), att Riksteatern (www.riksteatern.se) har sitt kontor och en av sina scener i Hallunda/Norsborg.

Från lantegendom till miljonprogram

Hallunda-Norsborg är en del av tätorten Stockholm och en kommundel i nordligaste delen av Botkyrka kommun i södra Stockholms län. Hallunda-Norsborg består av bostadsområdena Hallunda, Norsborg, Eriksberg och Slagsta och totalt bor här ca 16 500 personer, varav 78,8% med utländsk bakgrund. Bebyggelsen består till stor del av höghusområden byggda under miljonprogrammet, belägna i nära anslutning till motorvägen E4/E20. I Hallunda finns även Botkyrka kommuns största centrumanläggning (Hallunda centrum) samt två syrisk-ortodoxa kyrkor med bara ett par hundra meters mellanrum (Sankt Petrus och Paulus kyrka, Hallunda).

Norsborg var tidigast en lantegendom i Botkyrka socken, belägen vid en vik av Vårbyfjärden. Egendomen, som från början hette Borg och var en del av byn Hundhamra, men i slutet av 1700-talet fick namnet Norsborg efter ägaren greve Johan Liljencrants fru Eleonora Stjernstedt.

Norsborg är en tunnelbanestation längs Stockholms tunnelbana som ligger i kommundelen Norsborg i Botkyrka kommun. Den är ändstation på tunnelbanans röda linje och ligger efter station Hallunda. Stationen togs i bruk den 12 januari 1975.