Maskrosjoggarna på turné, Klövsjö

Maskrosjoggarnas idé går ut på att jogga till olika delar av Stockholm, inom SL-kortsavstånd, och fika eller äta lunch på ett lokalt matställe. Den här maskrosjoggen blir ett undantag från SL-kortsprincipen. Men trevligt fika finns det absolut med även i denna spaning.

20150320_101948 (1)

Jag (Eleonore) har den här gången besökt landsbygden och joggat längs landsvägen kring Klövsjö. Dagen bjöd på ca två minusgrader, vindstilla och med en solförmörkelse vid 11-tiden på förmiddagen. Ovanligt lite snö så här mitt i mars men desto lättare för mig att ta mig fram längs landsvägen. Omgivningen kan beskrivas som lugnt och stilla, en och annan skällande hund, några bilar som passerar. Steg för steg tog jag mig upp och ned längs en ganska traditionell svensk landsbygdsmiljö i den jämtländska delen av landet. Här finns en vidunderlig utsikt och, som i så många andra mindre orter, finns den lokala livsmedelsbutiken på plats i kombination med att vara ombud för Svenska Spel, ATG, Apoteket och Systembolaget.

Nu till fikat! 

I Klövsjö finns ett helt fantastiskt stenugnsbageri som kort och gott heter Klövsjö stenugnsbageri (http://www.klovsjostenugnsbageri.se/wp/).

2015-03-20_11.06.10

Här finns allt du kan önska dig i form av matbröd, tunnbröd, bakelser, kaffebröd, te, smörgåsar och kaffe. Lokal anda, trevligt bemötande och en skön miljö. Det är värt ett (eller flera) besök! Två lokala specialiteter från menyn kan nämnas: Börtnanfiskmacka och Klövsjödrottning(tårta).

Skidor och Klövsjöfår

Klövsjö är en tätort i Bergs kommun och kyrkbyn i Klövsjö socken i Jämtland, vid Ljungan.

Klövsjö finns omnämnd sedan medeltiden och bestod ursprungligen av 14 gårdar. En av dessa gamla gårdar är Tomtangården med i fyrkant kringbyggda hus från 1600- och 1700-talet. Gården är numera kulturminnesmärkt och hembygdsgård. Från Klövsjö härstammar Klövsjöfåret, en av de gamla svenska allmogeraserna som man hann ta till vara och nu håller i genbank. I Klövsjö finns Klövsjö kyrka, post, livsmedelsaffär, skola åk 1-6, byggvaruhandel och en del annan service. Ett mejeri, Kullens gårdsmejeri, finns sedan några år tillbaka och i december 2009 öppnades Klövsjö Stenugnsbageri med café och ekohandel. Klövsjö Gårdsbryggeri levererar lokalproducerat öl till serveringsställen.

I Klövsjö och Klövsjöfjällen ligger Klövsjö/Storhogna skidanläggning som ingår i Vemdalens liftsystem.