Bland betong och lyxvillor

DSCF1900 Söndag förmiddag den 15 mars, solen skiner, det är runt 8 plusgrader i luften och vi har varit iväg på en ca 12 km lång joggingtur, från Hornstull till Mörby Centrum. En förort till Stockholm som bjuder på en blandning av exklusivitet och 70-talsbetong. Vår startpunkt var, även idag, Hornstull, vi fortsatte över Västerbron, via Fridhemsplan, St Eriksplan, förbi Norrtull och Roslagstull, längs Roslagsvägen och E18, passerade Danderyds sjukhus och efter en lång uppförsbacke nådde vi dagens mål: Mörby centrum.

Vem minns Mörbyligan och ”Ensamma Sussie”?

Jag (Eleonore) som är uppväxt på 70-talet kan inte låta bli att tänka på en grupp som var oerhört populär i slutet av 1970-talet och som gick under namnet Mörbyligan. De hade bland annat en framgång med låten ”Ensamma Sussie”. För mig var Mörby Centrum under många år ihopkopplad med den stackars ensamma Sussie som i låten får göra både det ena och andra för en chokladbit. Mörbyligan var en musikgrupp från Danderyd och gruppen spelade en säregen blandning av snabb punk och melodiös anarkistprogg. Mörbyligan hette från början Chilly Chimes och bildades 1974 av Åke Bylund och några år senare bytte de medlemmar och namn till just Mörbyligan. Mörbyligans första uppsättning bestod av tre tjejer och tre killar. Förutom sin egen musik hade Mörbyligan på sin repertoar låtar från så vitt skilda grupper som Dave Clark Five och Gudibrallan. Gruppens största hit var ”Snälla pappa” men även ”Ensamma Sussie”.

Pålitliga fikaställen och standardutbud

2015-03-15_12.32.38

Mörby Centrum är ett ganska litet centrum men bra optimerat med det som behövs. Där finns några olika klädesbutiker, livsmedel, apotek, systembolag, träningsanläggningar, sjukvård, optiker, djuraffär, bokhandel och det som förr kallades tobaksaffär men numera är mer av karaktären spelombud. Vårt koncept går ju ut på att besöka olika stadsdelar och också fika eller äta lunch på de platser vi besöker. Så även denna gång. Mörby Centrum erbjuder några mat- och fikaställen med olika inriktning: taco, korvkiosk, sushi/asiatiskt, Espresso house, Thelins konditori och pizzerian Forno Romano. En solig dag som denna och för att få lite variation i våra reportage så valde vi sushistället Sushi Bar Kirin. Ett bra ställe med pålitlig standard för såväl sushi som varma rätter. Vårt besök i Mörby Centrum kan sammanfattas som en solig söndag i en välmående och ganska trevlig centrummiljö.

En 70-talare att räkna med

DSCF1898

Mörby centrum är ett centrumområde i Mörby i Danderyds kommun norr om Stockholm. De ursprungliga delarna av Mörby centrum byggdes 1961. Därefter har Mörby centrum byggts ut i flera etapper. År 1977 blev en stor ombyggnad klar, i samband med att tunnelbanan fick sin nya slutstation vid Mörby centrum. Sedan dess är Mörby centrum ett inomhuscentrum med verksamhet på fyra våningar. Mörby centrum innehåller idag både butiker och varuhus, restauranger, läkare, tandläkare, bibliotek, polis och annan service, samt vissa av Danderyds kommuns förvaltningar. Där finns också kommunens informationskontor.

Mörby centrum är en tunnelbanestation i Stockholms tunnelbana. Tunnelbanestationen invigdes den 29 januari 1978 och är ändstation på linje 14. Det fanns tidigt planer på att förlänga tunnelbanan mot Täby centrum, men då Täby kommun ville behålla samt rusta upp Roslagsbanan istället blev dessa planer inställda.