Lyckliga gatan, du finns inte mer…

DSCF1887

Sångtexten som Anna-Lena Löfgren sjöng i slutet av 1960-talet är en översättning från det italienska originalet och Britt Lindeborg skrev den svenska texten som fick heta Lyckliga gatan. Lindeborg växte upp i Gamla Hagalund och inspirerades till den svenska texten när kåkstaden i Hagalund revs under 1960-talet och de förändringar som gjordes i Solna under 70-talet med bland annat Blåkulla som växte fram med höghus enligt 70-talets modell. Jag är själv uppvuxen i Solna och minns fortfarande Solna Centrum när det var ett köpcentrum utomhus, och inte som nu, en inbyggd galleria. Så med lite känsla av nostalgi gick dagens joggingtur från Hornstull via Västerbron, Fridhemsplan, St Eriksplan och vidare längs Solnavägen fram till Solna Centrum. En sträcka på ca 7 km och med en strålande härlig sol på himlen.

Multikulti och svennefika i avslappnad galleria

2015-03-08_11.48.07

Solna centrum är ett levande centrum med många olika nationaliteter representerade. Så även på fika- och matfronten. Här kan man botanisera bland ett varierande och mycket smakrikt utbud av smörgåsar, wraps, hamburgare, sushi, pizza, tacos, sallader och ett stort utbud av fikabröd.

Vi hade svårt att välja mellan flera inbjudande caféer. Det som avgjorde var nyfikenheten på att prova en Elvissemla, så vårt val föll på Balders Bröd (www.baldersbrod.se). I en lugn och avslappnad söndagskänsla i Solna Centrum avnjöt vi leverpastejsmörgåsar och delade på bakverket Elvissemlan. Det var en ny och positiv upplevelse bestående av jordnötssmör, banan och grädde mellan två lager lätt rostade vetebröd. Den toppades av färska jordgubbar och tillsammans gifte sig smakerna till en riktigt bra kombination. Sedan kan man såklart fundera på om det verkligen är en ”riktig” semla men det behöver inte Maskrosjoggarna ta ställning till. Vi förstår dock varför detta bakverk vann Allt om Stockholms semmeltest 2015 (http://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article4119837.aos).

Från Råsundastadion till Friends arena

Solna Centrum är ett köpcentrum inom Solna kommun, Stockholms län. Det är ett av Stockholmsregionens största centra med mer än 120 butiker och restauranger. Inglasningen öppnades 1989 och en omfattande renovering av anläggningen 2010-13. Byggnationen av Solna Centrum påbörjades år 1960 och det invigdes 1965. Det var vid den tiden ett av regionens modernaste centrum. Ytterligare ett viktigt årtal är 1975 då HM Konung Carl XVI Gustaf den 21 augusti invigde tunnelbanan och bussterminalen i anslutning till centrum.

1989 renoverades Solna Centrum och blev ett inomhuscentrum och därmed ett av de första i en lång rad av shoppingcenter i Stockholmsregionen. I slutet av oktober 2005 upphörde Guldhyttan med sin verksamhet och därmed försvann den sista butiken som var med om Solna Centrums invigning.

Solna centrum är en tunnelbanestation inom Stockholms tunnelbana. Stationen öppnades den 31 augusti 1975 i samband med att första etappen av blå linjen invigdes.

En reaktion på ”Lyckliga gatan, du finns inte mer…”

  1. för att inte glömma den saluhall med fisk, kött och ost som fanns UNDER det dåvarande solna centrum!

Kommentarer är stängda.