Tiden flyger fram – ta vara på varje dag!

Varmt välkommen till vår 23:e poddinspelning! Den här gången avhandlar vi ämnet tidens gång och varför vi upplever att tiden går snabbare och snabbare för varje år.

Tiden går, man fyller år, blir äldre, klokare, mer erfaren men det är också ett steg närmare döden. Hur ska man som människa hantera den typen av existentiella fråga? Och varför känns ett år som kortare för varje år som går? Som barn kan en timme kännas som en evighet, som vuxen kämpar man ofta mot klockan för att hinna med allt – och innan man hinner blinka har ett till år gått – rent metaforiskt naturligtvis. En förklaring till upplevelsen att tiden går fortare för varje år är att varje år vi adderar står för allt mindre tid procentuellt sett i jämförelse med hur många år vi levt.

Rädsla för att åldras=tiden går: En fobi är en ologisk rädsla som kan komma att påverka livskvaliteten och medföra en allvarlig ångest. Personer som är rädda för att bli gamla lever i en värld av rädsla där de får ångest av tidens gång. Många gånger ser man bara negativa aspekter med att bli äldre, och man glömmer visdomen som tiden har lärt en.  Anledningar till att inte vara rädd för tidens gång: Det råder ingen tvekan om att tidens lopp ger oss erfarenhet och kunskap som vi inte kan få på något annat sätt. Vi pratar om de positiva element som bör erkännas eftersom de har ett stort värde när vi blir äldre. God lyssning!

Härunder ger vi dig några anledningar till att inte vara rädd för tidens gång.  Visdomen som vi får över tid hjälper oss att ta beslut, möta rädslor och hålla oss lugna i komplicerade situationer. Med den erfarenhet som du införskaffar under livet kommer du att lära dig vem du är och att hantera felsteg.  Att lära sig vem man är på djupet är en av de mest komplicerade uppgifterna man kan ta sig an, men det är även den som ger en mest. När man är ung bryr man sig mycket om utseende, vad man säger och vad man gör. Men med tidens gång lär man sig att uppskatta sig själv, att leva i fred med sig själv. Vår självkänsla blir stadigare och vi hittar en ny respekt för oss själva, så att vi kan känna oss bekväma.

Ha en skön fortsättning på oktober. När detta publiceras är en av oss (Eleonore) på Aruba och njuter av sol och värme! Vi hörs vidare vid nästa poddinspelning!