Del 7: Bröstmusklerna ger dig kraft

Vill du kunna ge stora, varma kramar till dina nära och kära. Då kan det vara bra att ha en vältränad bröstmuskel som kan möjliggöra riktigt stora och starka björnkramar. Hela överkroppen får dessutom ett kraftfullt intryck av välutvecklade bröstmuskler.

Det är dags för den sjunde och avslutande delen av vår temaserie om musklerna och varför vi ska ta hand om de olika muskelgrupperna på ett bra sätt. Och vi avslutar med den viktiga bröstkorgens muskler. Låt dig inspireras!

Varför är bröstmusklerna så viktiga?
Bröstkorgens muskler kan delas in i ytliga och djupa. De ytliga är viktiga för armens rörelser. Till bröstkorgens djupa muskler räknas interkostalmusklerna och mellangärdet. Interkostalmusklerna är små muskler som sitter i två skikt mellan revbenen. När de spänns lyfter det yttre skiktet revbenen, medan det inre skiktet muskler sänker revbenen. Muskulaturen är därför viktig vid andningen.

Stora bröstmuskeln, pectaralis major, som sitter på bröstkorgens framsida är din största muskel på överkroppens framsida. Förutom det visuella intrycket av en vältränad bröstmuskel så är det bra att träna bröstmusklerna för att du använder de här musklerna så fort du gör en pressrörelse.  Dina bröstmuskler fäster på bröstbenet, revbenen, nyckelbenen och armarna och därmed spelar de en stor roll för hela överkroppsstyrkan och stabiliteten. De jobbar tillsammans med axlarna och nacken för att hålla axel- och nacklederna stabila. Vältränade bröstmuskler ger bättre rörlighet i axelleden. Den stora bröstmuskeln gör så att du kan föra armarna in mot kroppen och den hjälper också till vid ”kramrörelser”. Alltså en viktig muskel för närhet och kärlek, men även små saker i vardagen som att öppna burklock och krama ur disktrasan.

Hur kan man träna bröstmusklerna?
Bänkpress, hantelpress, armhävningar, hantelflyes, etc. Det finns en mängd övningar för at träna bröstmuskulaturen. Du väljer vilken som passar dig bäst. Här visar vi hantelpress.

Ligg på en plan bänk med fötterna i golvet för ökad stabilitet. Böj armarna och håll hantlarna i brösthöjd med överhandsfattning. Andas in och sträck armarna rakt uppåt, samtidigt som du vrider underarmarna så att handflatorna vänds mot varandra. När handflatorna är vända mot varandra kan du göra en statisk kontraktion för att isolera ansträngningen. Andas ut vid slutet av rörelsen.
Armhävningar är en klassisk och bra övning som du kan utföra var som helst. Stöd dig på armarna med ansiktet nedåt. Håll händerna axelbrett eller bredare och fötterna ihop eller något isär. Andas in och böj armarna så att bröstkorgen sänks mot golvet. Svanka inte för mycket. Pressa upp kroppen tills armarna är helt utsträckta. Andas ut vid slutet av rörelsen.
Den tredje och sista övningen vi vill tipsa om är i maskin.

Sitt i maskinen med armarna i horisontalläge och armbågarna böjda.  Andas in och pressa ihop armarna så långt det går. Andas ut vid slutet av rörelsen. Övningen passar bra om du är nybörjare och behöver bygga upp tillräckligt med styrka för att gå vidare till mer avancerade övningar.

Ta hand om dina muskler och vi hoppas du fått inspiration, information och tips på vägen för fortsatt träning!

Hälsningar
Andreas & Eleonore