Ett besök i bugaboofolkets kvarter

DSCF1855

Vi fortsätter att jogga till olika stadsdelar inom SL-kortsavstånd i Stockholm. Den här veckan hamnade vi i det, relativt sett, nybyggda området Luma, en del av Hammarby Sjöstad. Väderdatat för dagen rapporterade plus 4 grader, delvis molnigt och en vind på 6 m/s. Vi valde att ta turen från Hornstull, längs Årstaviken, förbi Skanstull, via Norra Hammarbyhamnen, över Danviksbron, vidare på Kanalvägen, Lugnets allé och Hammarby allé för att landa i Luma. En tur på ca åtta km. Sträckan bjöd på en trevlig blandning av butiker, bostäder, bryggor och vass. Vi joggade förbi en mängd sushi-, pizza-, kebab- och kinamatställen men ganska få fik.

Bland croissanter och pannkakor

DSCF1853

DSCF1851Väl framme vid Luma hittade vi Finefood Kärlek & Mat (www.finefood.se), en kombinerad deli och café med allt från pannkakor, köttbullar och sallader till en mängd olika smörgåsar och fikabröd. Jag skulle tro att de flesta hittar något de gillar i menyn. Miljön inne kan liknas vid en bistro och speglar kvarterets moderna arkitektur. Fikets besökare består till stor del av föräldrar och barn, vilket följer demografin för invånarna i Sjöstan. Ett helt ok ställe men lite bullrigt och mycket spring, vilket det såklart blir när det är många barn, vuxna och vagnar på samma ställe☺.

Från OS-by till Stockholms största stadsutvecklingsprojekt

Istället för OS-by utvecklades Hammarby Sjöstad till ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt med hög miljöprofil.  Det nya bostadsområdet Hammarby Sjöstad i Stockholm byggdes upp i spillrorna av en krossad OS-dröm – och blev en vinnare. Bostadsområdet har höjt nivån för hållbart boende. De boende producerar till exempel själva hälften av energibehovet. Det finns också en myt om Hammarby sjöstad. En myt som har tjänat vissa syften. Det är att stadsdelen var planerad för pensionärer med nysålda villor. Missförståndet har att göra med de allra första husen som restes. Byggherrarna där förutspådde att man i dessa skulle ta emot många före detta villaägare. Men inom kort visade det sig att stadsdelen snarare lockade till sig 35-åringar med barn (som senare kom att kallas bugaboofolket, efter en populär barnvagn).

Luma är ett område inom Hammarby sjöstad i Stockholms kommun. Området omfattar Luma industriområde samt ett stort antal nyuppförda bostadshus. Namnet kommer från Lumas glödlampsfabrik, som uppfördes här 1929–1930. Fabriken lades ner 1977 men den säregna inglasade överbyggnaden finns kvar nere vid kajen. I överbyggnaden långtidstestades glödlampor, och ljuset spreds över hamnområdet och södra Södermalm. På kajen står Lumakranen, en stor portalkran som bevarats. I hela staden fanns som mest 148 hamnkranar samtidigt (1950).

Centralt i området, vid Lumaparken, finns en spårvagnshållplats, Luma, på Tvärbanan.