Våren – en tid med förväntningar och krav

Välkommen till vår åttonde poddinspelning! Den här gången är temat förväntningar och krav.  Hur sätter vi dem på oss själva och på andra? Är förväntningar och krav samma sak? Nu inför våren kommer många förväntningar fram: det ska vara fint väder, vi ska ha en vältränad kropp, vi ska omge oss av trevliga människor och grilla, ha en familj som är nöjd och glad, en perfekt trädgård och så vidare.

I podden diskuterar vi vad förväntan är och kan konstatera att det handlar om en känsla som involverar glädje när man tänker på en förmodad eller efterlängtad bra händelse. George Eman Vaillant betraktade förväntan som “en av de mogna sätten att hantera verklig stress.” Han hävdade att man minskar stressen inför en svår utmaning genom att förutse hur det kommer att se ut och hur man kommer att hantera det.

Vi kommer också in på Maslows behovstrappa utifrån förväntningar och krav. Enligt den teorin följer vi människor vissa steg kopplade till behov och när vi har grunderna på plats avseende trygghet och kärlek så kan vi ta nästa steg på stegen och slutligen komma till nivån om att förverkliga sig själv.  En variant på behovstrappan är att det grundläggande behovet kompletterats med internet. Hm…en behovstrappa 2.0 kanske?

https://jesperlevallius.wordpress.com/2013/03/10/maslows-behovstrappa-uppdaterad/

Hoppas du gillar det du hör! Nästa podd kommer att handla om lite djupare samtalsämnen i livet och detta kommer att kombineras med ämnet små och stora lögner. Är det bra att dra till med en så kallad vit lögn i bland eller ska man aldrig ljuga? Välkommen tillbaka den 1 april för ett nytt avsnitt!

Hälsningar Eleonore & Andreas